image update

Promovarea brandului pe social media - Aspecte legale de care să ții cont


De ce social media?


Social media nu numai că a devenit o parte din viața noastră de zi cu zi, dar mai ales, a devenit un mediu propice de promovare și strategie când vine vorba de a-ți comercializa propriul brand. Ai la dispoziție o audiență variată, de toate vârstele și categoriile, aici există programe special construite printr-un algoritm inteligent ce îți sortează perfect posibila clientelă pentru produsul tău, optimizând șansele de cumpărare, e ceva nou, e ceva la îndemâna multor oameni, e ceva „catchy”ce rareori dă greș.


Riscuri și beneficii - de ce aspecte legale să ții cont?


1. Copyright infringement sau Încălcarea drepturilor de autor

Respectarea drepturilor de autor și a celor conexe poate fi foarte ușor omisă, iar consecințele sunt costisitoare, și implică despăgubiri bănești către autorul al cărei creație este folosită, drept consecință a faptului că i-a fost lezată autoritatea asupra operei sale.

De exemplu, dacă folosim o coloană sonoră, orice tip de muzică, o fotografie care ni se pare potrivită pentru campania noastră de promovare online, chiar și anumite citate din cărți, opere, filme, orice poate atinge această coardă sensibilă ce animă la viață „simfonia” drepturilor de autor.

Procedeul de copyright infringement, deși pare puțin înfricoșător la început, cu puțină atenție poate oferi beneficii nesperate și poate aduce un plus de creativitate campaniei tale, deoarece o poză face cât o mie de cuvinte, iar o melodie ușor de fredonat te poate îndemna oricând să îți plasezi o comandă online. Nu se știe niciodată când ai nevoie de o pereche de pantofi în plus sau de o periuță electrică de dinți.


2. Conduita înșelătoare sau campania mincinoasă

Conduita înșelătoare se referă la acțiunea care, atunci când este privită în mod obiectiv, ar putea înșela sau înșeală destinatarul acelei conduite sau declarații.

Drepturile consumatorilor pot fi foarte ușor lezate, de aceea majoritatea statelor depun eforturi pentru a le apăra din ce în ce mai strașnic în speranța unei mai bune și oneste economii, atât în mediul virtual, cât și în cel fizic.

Uneori, deținătorii brandului tind să exagereze cu atribuirea însușirilor, calităților sau a funcțiilor, transformându-le în mai frumoase, mai practice, mai necesare. care nu sunt de cele mai multe ori adevărate.

În ziua de astăzi tentația de a edita sau înfrumuseța poze luate aleatoriu de pe internet este foarte mare. Tot mai multe celebrități acceptă să devină ambasadori ai unei campaniei de promovare în schimbul unor sume de bani sau a unor kit-uri de testare, ei fiind “influencerii” de astăzi ce pot îndemna utilizatorii, uneori ducând la supra așteptări de la acea campanie și, implicit, de la brand.De multe ori, o strategie de promovare poate ajuta la definirea a ce produse pot fi promovate prin ambasadori ai brandului. Și asta pentru că, în funcție de industrie, există prevederi legale, precum în cazul promovării medicamentelor.

De-a lungul timpului acele mesaje sincere, concrete, fără descrieri exagerate, sprijinite de un research înainte de a începe propriu-zis campania ta de promovare au făcut minuni, pe termen lung.

Dacă simți că toate aceste informații sunt copleșitoare, nu să renunți este soluția ci să te îndrepți către un expert în drept, care te poate ajuta și ghida în definirea strategiei de branding și al planului de afaceri.


3. Date personale și confidențialitate

Despre date personale, GDPR și confidențialitate s-a vorbit, se vorbește și se va vorbi în continuare. Motiv pentru care ne dorim să re-subliniem faptul că datele cu caracter personal NU pot fi colectate fără acordul utilizatorului. Astfel, Regulamentul general privind protecția datelor se aplică în următoarele situații:

  • compania are sediul în Uniunea Europeană și procesează date cu caracter personal, indiferent de locul în care se desfășoară prelucrarea efectivă a datelor;
  • compania are sediul în afara Uniunii Europene, dar procesează date cu caracter personal în contextul furnizării de bunuri sau servicii către cetățeni din Uniune sau monitorizează comportamentul cetățenilor europeni.

Sunt excluse aceste cerințe legale atunci când datele provenite sunt fie de la o persoană decedată, fie de la o persoană juridică sau când procesarea datelor este realizată de o persoană care acționează în scopuri aflate în afara activității sale comerciale sau profesionale.

Există multe restricții în ceea ce privește procesarea datelor, astfel că nu pot fi procesate date care se referă la:

  • originea rasială sau etnică
  • orientarea sexuală
  • opinii politice
  • convingeri religioase sau filosofice
  • apartenența sindicală
  • datele genetice, biometrice sau medicale, cu excepția unor cazuri specifice
  • datele personale referitoare la infracțiuni sau condamnări penale, cu excepția cazului în care acest lucru este autorizat de legislația națională sau europeană.

Pe scurt, în cazul derulării de campanii de promovare, este necesar să te asiguri că sunt respectate prevederile legale, și că ai acordul în scris al utilizatorilor. De asemenea, în anumite situații poate fi necesară asocierea cu un specialist care se ocupă cu protecția datelor cu caracter personal. Aceste situații pot fi atunci când:

  • Se monitorizează cetățeni periodic sau sistematic ori prelucrează categorii speciale de date;
  • Se prelucrează date ca activitate principală;
  • Se prelucrează date pe scară largă.

4. Calomnie și defăimare

Trăim vremuri în care competiția este una acerbă, cu diferite condiții în diferite regiuni ale lumii. Iar dacă în USA concurența poate fi interpretată ca fiind mai permisivă, în Europa și cu precădere în România este diferit. Legislația în vigoare nu permite brandurilor să se  folosească de tehnici injuste de a-și face reclamă prin defăimarea adversarului. Pe vremuri, defăimarea reprezenta o faptă penală și era reflectată în codul penal român de la 1936, art. 507:

***"*Acela care în public prin orice mijloace afirmă cu privire la o persoană sau impută acesteia fapte determinate privitoare la viața sau activitatea ei publică sau profesională, care, dacă ar fi adevărate, ar expune acea persoană la urmărire penală sau disciplinară, ori disprețului public, comite delictul de calomnie în contra vieții publice sau profesionale și se pedepsește cu închisoare corecțională dela 3 luni la un an și amendă de la 4.000 la 10.000 lei."

În continuare, iată câteva dintre reglementările actuale care interzic aceste practici:

Art. 30 alin. (6) din Constituție prevede că libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viața particulară a persoanei și nici dreptul la propria imagine.

De asemenea, Codul Civil reglementează în articolul 252 Ocrotirea personalității umane – „Orice persoană fizică are dreptul la ocrotirea valorilor intrinseci ființei umane, cum sunt viaţa, sănătatea, integritatea fizică şi psihică, demnitatea, intimitatea vieţii private, libertatea de conştiinţă, creaţia ştiinţifică, artistică, literară sau tehnică”.

Luând un exemplu comun, politica Facebook subliniază că utilizatorii sunt răspunzători pentru (i)legalitatea publicațiilor proprii, iar libertatea de exprimare va fi limitată doar pentru protejarea unor valori precise: siguranță, confidențialitate, autenticitate și – poate cel mai relevant în ceea ce ne privește – demnitatea*.***

Poziției luate de Facebook în ceea ce privește problema defăimării online i s-au alăturat și alte platforme și rețele de socializare, precum Instagram, YouTube, TikTok ale căror standarde sunt riguroase cu privire la conținutul postat de utilizatori și la impactul pe care acele postări le pot avea.


5. Advertising Standards Code sau Codul de Practică în Comunicarea Comercială

Acest „cod” a fost creat cu scopul de a proteja și asigura că fiecare reclama din mediul digital este serioasă, responsabilă, onestă și potrivită categoriei de vârstă căreia i se adresează.

Ca exemple de astfel produse „sensibile”, menționăm tutunul, alcoolul, anumite categorii de vehicule, motoare ori produse destinare îndeosebi copiilor.

De aceea, atunci când dorești să promovezi un brand online trebuie să verifici mai întâi cărui sector de consumatori se adresează, criteriul de „age appropriate” și dacă există unele restricții ce ar putea implica utilizatori vulnerabili.


Câteva soluții optime ce îți vin în ajutor

Vorbește cu un specialist și nu ezita să ceri ajutorul unei persoane avizate la nevoie (pe platforma Avoteca îți stau la dispoziție numeroși avocați cu experiență în domeniu). Apoi ține cont de următoarele:

  • Creează o politică și o strategie de comunicare în mediul virtual
  • Pune la dispoziție utilizatorilor un manual de instrucțiuni, un set de reguli care să le vină în ajutor
  • Adaugă filtre online (restricții privind vârsta utilizatorilor)
  • Explică utilizatorilor într-un mod accesibil și la îndemână în ce mod și în ce măsură le vor fi folosite datele personale

Promovarea online a unui brand, inclusiv pe social media poate avea o serie de implicații legale, motiv pentru care îți recomandăm să-ți dezvolți strategii eficiente, în funcție de business-ul tău și să soliciți mereu ajutor legal sau o revizuire legală, pe principiul mai bine să prevenim decât să tratăm.

Comunitatea noastră de avocați profesioniști este la un click distanță. Poți oricând opta pentru un avocat cu expertiză în domeniul tău de business ori pe aria de expertiză de care ai nevoie, de exemplu proprietate intelectuală sau protecția datelor.

Maria-Irina Vișoiu: I am an energetic and passionate law graduate looking to improve my skills and constantly exceed limits. Desire to help people, resilience to stress, organizational and good writing skills are key traits that define me.

Monica Sibișteanu: Marketer & Community Manager. I love strategising, drinking coffee and talking to people.

share this page on :
Avoteca. We are an enthusiast team that works towards the advancement of legal services by supporting independent lawyers. We strive to change the way people access, communicate and search for legal professionals, redefining the lawyer-client relationships efficiently. Through the Avoteca Platform, lawyers can grow their client portfolio, while those seeking for legal services have unlimited access to professionals specialised on their issue. Do you need a lawyer? Are you a lawyer and you want to increase your clientele? Come on the Avoteca Platform to find out more: https://avoteca.com