#13 Anca Vătășoiu, avocat - Despre antreprenoriatul în avocatură și importanța conlucrării între cabinetele specializate

Bine te-am regăsit la primul episod al sezonului 2 din podcastul Legal Tale! În acest noi episoade, vom vorbi mai multe despre activitatea profesiilor juridice, privite din perspectiva de business, atingând subiecte de marketing, promovare, strategii de creștere și multe altele. Dar desigur că nu vom uita nici partea mai personală a vieții juridice, continuând discuțiile despre prioritizarea fericirii, soluții de îmbunătățire a calității vieții, timpul nostru și viața de familie.




În episodul 13 al podcastului, am vorbit cu Anca despre cum și-a pus pe picioare cabinetul ei individual specializat doar pe o ramură a dreptului, și asta după 12 ani de lucrat în corporații. Ne-a povestit de ce este important să conlucrăm cu alte cabinete specializate, dar și să colaborăm cu alți profesioniști, și cum ar trebui să ne gândim la viitorul nostru luând în calcul toate laturile acestuia: cea profesională, dar și cea personală.

Veți mai asculta și despre:

  • Cum să privim avocatura ca un business

  • De ce este bine să trecem noi la început prin toate aspectele unei afaceri înainte de a delega sarcini

  • De ce antreprenoriatul, cel puțin la început, în primii doi-trei ani, poate să presupună și un risc până când cabinetul începe să producă suficient cât să poți sta liniștit

  • Necesitatea de a trainui și asociații dintr-o casă de avocatură pe partea de business development și relația cu clientul

  • Cum ne prioritizăm fericirea

  • De ce este bine să luăm și pauze, mai lungi, sau mai scurte, și ce facem cu ele

Anca Vătășoiu este avocat specializat în domeniul dreptului muncii, cu experiență de peste 12 ani, oferind asistență juridică personalizată în probleme de munca. Din 2018 a ales să dea viața de corporație de până atunci, pe viața de antreprenoriat, deschizându-și propriul cabinet juridic specializat pe dreptul muncii, Anca Vătășoiu - Your Agile Employment Lawyer.

Transciere

Ana-Maria: Bună Anca și bine ai venit la noi!

Anca Vătășoiu: Bună și mulțumesc foarte mult de invitație!

Ana-Maria: Am văzut că tocmai ți-ai deschis un cabinet individual, tu plecând de la o firmă foarte mare de avocatură. Cum este pentru tine acest moment? Ce faci?

Anca Vătășoiu: Da, cabinetul are deja un an și jumătate. Într-adevăr, în octombrie 2018 am luat probabil una dintre cele mai importante decizii ale vieții de până acum, profesionale după aproape 12 ani de corporație, că este la modă exprimarea asta, și este bine.

Ana-Maria: Cum ai ajuns la decizia de a dori să mergi pe cont propriu? Totuși după 12 ani de corporație foarte puțini își mai regândesc opțiunile.

Anca Vătășoiu: Da, nu a fost o decizie ușoară. De fiecare dată când primesc întrebarea asta spun același lucru, că a fost o decizie destul de dificilă pe care nu am luat-o pe loc, chiar am cântărit-o vreo doi ani aș zice. A fost o decizie impusă de două elemente importante și o spun cu toată răspunderea. Viața de corporație pe care probabil că mulți dintre colegii noștri o cunosc foarte bine este una foarte frumoasă, dar este și foarte grea în același timp. Și știm vorba aia „Ce e mult strică”, totul trebuie făcut cu măsură, așa că la un moment dat am simțit că e momentul să îmi reconsider puțin viața profesională și să iau o pauză. Inițial m-am gândit că poate e bine să iau o pauză, acel an sabatic despre care știm cu toții, pe de altă parte aveam și dorința de a încerca antreprenoriatul, pentru că la fel suntem cumva într-o perioadă în care e o chestiune la modă. Și combinația asta dintre cei doi factori, până la urmă m-a condus la decizia de a încerca pe cont propriu de a deschide un cabinet. O decizie curajoasă îmi spun colegii cu care povestesc despre asta, dar care cred, cum spuneam, că a fost o decizie bună și care funcționează.

Ana-Maria: Ce emoții a născut în tine decizia de a deveni avocat antreprenor? Cum a fost tot procesul intern?

Anca Vătășoiu: Da, e o întrebare foarte interesantă. A fost și e în continuare, pentru că e work in progress până la urmă ieșirea din zona asta de avocatură de business în stilul ăsta de corporate, nu este o chestiune care se întâmplă de pe o zi pe alta, e o tranziție destul de lungă. Eu încă am momente în care consider că mă acomodez cu noua viață, sunt emoții de toate felurile, a fost și teamă la început. Acea situație sau stare de acomodare, de trecere de la tot ceea ce înseamnă viață de corporație cu ritmul de lucru, cu genul de clienți pe care îi ai într-o asemenea situație, trecerea la viața de antreprenor care este cu totul și cu totul altceva. Teama de a nu reuși poate, dar și în același timp entuziasmul unui nou început, dorința aceea de a reuși pe cont propriu și cumva. Dacă vrei uite o recunosc, da, am demonstrat tuturor că poți să reușești și altfel decât într-o structură foarte, foarte bine conturată și de o asemenea anvergură precum Nestor sau Mușat sau Dentons, acestea trei fiind firmele de avocatură în care mi-am petrecut eu primii 12 ani din carieră. Dar eu spun că este un amalgam de emoții constructive până la urmă și care m-au ajutat și mă ajută în continuare să evoluez și să construiesc din ce în ce mai bine în jurul cabinetului pe care l-am deschis.

Ana-Maria: Care sunt primii pași la care ar trebui să se gândească cei ce reflectează către o asemenea decizie?

Anca Vătășoiu: În primul și în primul rând trebuie să își dea seama ce vor de la carieră. Sunt două situații, fie ești la început de drum și te gândești dacă să începi stagiatura sau să îți continui, poate nu e cazul neapărat al stagiarilor, să îți continui avocatura după stagiatură într-o firmă mare de avocatură sau să o iei pe calea antreprenoriatului. E o decizie pe care trebuie să o iei în cunoștință de cauză și atunci e bine să știi cam cu ce se mănâncă cele două situații.

Și e bine să te documentezi un pic mai bine despre ce înseamnă antreprenoriat și antreprenoriat chiar în avocatură. E bine de știut că drumul antreprenoriatului, deși este unul foarte frumos și interesant, nu este simplu.

Poate pentru anumite persoane să fie foarte comod să lucreze în continuare într-o firmă mare de avocatură, unde implicarea asta în zona de business și de management administrativ este un pic mai mică. Spre deosebire de zona antreprenoriatului, unde în afară de lucruri pe fond, de discuțiile cu clienții, de mersul în instanță, de pregătirea materialelor, trebuie să te implic în toate aspectele administrative. E bine de cântărit întotdeauna ce presupune fiecare dintre cele două zone și bineînțeles, e importantă și partea financiară.

Aici cred că știm cu toții că antreprenoriatul, cel puțin la început, poate în primii doi ani sau trei ani depinde, poate să presupună și, nu aș spune neapărat o instabilitate financiară, dar în orice caz un risc pe care ar trebui să ți-l asumi până când cabinetul începe să producă, cu ghilimelele de rigoare, suficient cât să poți să stai liniștit.

În aceeași măsură în care ai fi liniștit atunci când lucrezi într-o firmă mare, unde remunerația vine în fiecare lună pe aceeași dată, cu aceeași periodicitate fără probleme.

Ana-Maria: Contează parteneriatele în această etapă a vieții când lucrezi pe cont propriu, în special la începutul dezvoltării afacerii?

Anca Vătășoiu: Contează foarte mult și e o chestiune pe care am spus-o și o să o mai spun în continuare și am văzut-o verificată nu numai în România ci și în alte jurisdicții chiar un pic mai închegate decât a noastră.

Cred că în afara acestei zone de corporate care va rămâne așa cum este în zona ei structurată, cred că viitorul avocaturii din afara corporațiilor se va axa pe această idee de colaborare și de conlucrare, ca să folosim terminologia specifică profesiei; deci de conlucrare între avocații care au diverse cabinete specializate.

Și e o chestiune cu care eu am pornit la drum, o serie de colegi, o parte dintre colegii cu care am lucrat în firmele de avocatură mari, colaborăm și ne plasăm clienții pe care noi nu îi putem gestiona pentru că sunt dincolo de expertiza noastră. Și se crează cumva niște rețele formale sau informale de avocați care pot lucra chiar și pe un proiect care presupune mai multe materii de drept. Pot lucra împreună fără a fi neapărat organizați formal într-o structură, oarecum rigidă aș spune eu, din cele pe care le prevede legislația profesiei. Dar este foarte importantă această zonă de colaborare și anticipând probabil o întrebare ulterioară, este una dintre modalitățile de creștere a business-ului.

Ana-Maria: În afară de colegii avocați cu care conlucrezi mai colaborezi și cu altfel de profesioniști la acest moment? Nu știu, contabili presupun că da, un agent de marketing sau copywriter sau orice alt profesionist care te-ar putea ajuta pe tine în creșterea business-ului?

Anca Vătășoiu: Da, strict pe partea de organizare a cabinetului, deci aspectele administrative care privesc dezvoltarea business-ului, o parte din ajutor îl primesc într-adevăr de la oamenii care se pricep mai bine la asta. Și am avut colaborări punctuale, le-aș spune, și în zona de marketing și în zona de website și mai puțin în crearea de conținut. Aici deși e o chestiune care există ca opțiune și pentru zona noastră de juridic, am preferat, e o opțiune personală, am preferat ca tot conținutul juridic pe care îl împărtășesc pe conturile de Facebook sau de Linkedin să îl generez eu. Pentru că este destul de tehnic și mi s-a părut mult mai eficient așa, decât să transmit mai departe informația către un specialist în Facebook și Linkedin, dar care nu are cunoștiințe în zona juridică. Pe de altă parte, ducându-mă un pic înapoi în discuția cu privire la colaborare strict pe partea de activitate juridică, în afară de colaboratorii avocați, foști colegi cum spuneam, am strâns în jurul meu și o serie de alți specialiști care nu sunt avocați, dar împreună cu care pot furniza servicii conexe. De exemplu am o colaborare foarte frumoasă cu un specialist în resurse umane, în politici de resurse umane cu care chiar am demarat săptămâna trecută o serie de workshop-uri, de legal si HR. De asemenea am o colaborare cu o firmă specializată în sănătate și securitate în muncă, pe care de asemenea o pot recomanda clienților care au nevoie nu doar de servicii juridice, dar și de servicii din zona tehnică, de exemplu. Asta fiind iarăși o recomandare pentru cei care rămân în zona antreprenoriatului, e bine să se înconjoare de specialiști, nu neapărat din zona juridică, dar care pot acorda servicii conexe și care de asemenea pot contribui la întregirea aceste rețele. Astfel încât la sfârșitul zilei poți fi o firmă full service sau aproape full service pentru un client, nu mai ești doar un cabinet individual, specializat pe o anumită practică.

Ana-Maria: Am văzut workshopurile de care vorbeai pe Linkedin. Poți să ne spui mai multe despre ele? Ce temă cuprind ele și câte ai de gând să faci poate pe viitor?

Anca Vătășoiu: Da, ele sunt gândite ca un set de șapte dacă nu mă înșel, workshop-uri pe teme de legal, de dreptul muncii și HR. Cel de săptămâna trecută, cel care a deschis acest set de workshop-uri a privit o temă mai generală. Am trecut un pic prin toate problemele de dreptul muncii cu care se confruntă organizațiile, dar și principalele provocări în zona de politici de resurse umane. Ceea ce ne dorim în continuare este să merge în profunzime și să discutăm, împărtășind în același timp experiențele participanților pe anumite teme, care sunt în momentul de față de actualitate. De exemplu următorul workshop pe care l-am programat pentru sfârșitul lunii Mai are ca temă GDPR, pentru că bineînțeles, toată lumea este încă, la doi ani aproape de la intrarea în vigoare, toata lumea este încă preocupată de aceste aspecte. Vom avea în vedere și alte teme precum încetarea contractului de muncă, văzut din nou din perspectivă juridică, dar și din perspectiva politicilor de HR, necorespunderea profesională, discriminarea și hărțuirea și multe alte teme foarte interesante. Toate până la urmă adunate în urma feedback-ului pe care l-am primit din zona clienților, care și-au dorit foarte mult să aprofundeze anumite teme.

Ana-Maria: Cabinetul tău individual este specializat pe dreptul muncii din câte am înțeles, nu?

Anca Vătășoiu: Da, dreptul muncii, drepturile omului și toate aspectele care privesc relațiile de muncă, inclusiv zona de litigii de muncă.

Ana-Maria: Cum ai ajuns la concluzia că acesta este domeniul pe care ai vrea să lucrezi?

Anca Vătășoiu: E o poveste foarte simpatică și veche, datează din perioada unui internship pe care l-am făcut la Dentons, pe vremea aceea în 2006 se numeau Salans. Acolo mi-am început cariera juridică și în anul patru de facultate când eu efectuam acest internship la ei, se modificase Codul muncii substanțial. La momentul respectiv, eu nu apucasem să studiez la facultate Dreptul muncii, cu toate acestea mi-a fost oferită șansa de a realiza un material pentru un client care să cuprindă toate modificările și să comenteze toate modificările apărute la momentul respectiv la Codul muncii. Evident, a fost o muncă enormă pentru mine, doar că în acel moment, cu acel prilej am constatat că îmi place foarte mult această materie și se pare că i-am rămas fidelă până în zilele noastre. Evident, la început, în anii stagiaturii nu am fost specializată 100% pe Dreptul muncii, am gestionat și alte materii de drept. Specializarea 100% a venit odată cu mutarea mea la NNDKP în 2010, când am făcut parte din echipa doamnei Luminița Dima, echipă specializată pe Dreptul muncii și de atunci și până în zilele noastre mă ocup cu precădere de această materie.

Ana-Maria: Deci ai lucrat și înainte pe acest domeniu, iar acum ai trecut efectiv pe o practică individuală.

Anca Vătășoiu: Da.

Ana-Maria: De ce aptitudini crezi că ar fi nevoie pentru a-ți clădi această practică cu succes?

Anca Vătășoiu: Cred că în primul rând trebuie să îți dorești chestiunea asta foarte mult. Și judecând după ce feedback am primit din partea oamenilor din jurul meu și în special din partea colegilor care m-au întrebat în decursul timpului despre decizia mea, se pare că e nevoie de curaj. Eu nu am resimțit această decizie neapărat ca fiind una luată dintr-o frică sau ca fiind o decizie curajoasă, cumva a venit natural, cum spuneam la început într-un anumit context. Acum probabil că fiecare avocat care se gândește la o asemenea tranziție are propriile considerente, dar dacă vii din zona asta corporate este posibil să ai nevoie de curaj pentru că este o lume nouă, i-aș spune eu după o experiență deja de un an și jumătate. Este cu totul și cu totul altă mâncare de pește, pe românește. Și vorbind despre calități sau despre skill-urile de care ai nevoie, în afară de povestea asta despre curaj e nevoie de acest spirit antreprenorial și evident de dorința de a face lucrurile puțin diferit și de a fi pregătit întotdeauna să te adaptezi unor provocări pe care poate nici nu le-ai anticipat la început de drum. Făcând o analogie cu principiile după care mi-am și marketat cabinetul de avocatură, trebuie să fii un om agil, făcând o paralelă cu conceptul de agile venit din IT, care până la urmă presupune această capacitate de adaptare continuă la noile condiții de lucru.

Ana-Maria: Crezi că e dificil pentru o persoană care a avut numai profesia de avocat să transpună și aceste aptitudini de antreprenor la un moment dat?

Anca Vătășoiu: Eu personal nu cred că este dificil. Profesia de avocat în sine este și o profesie creativă, în ciuda aparențelor și este și o profesie extrem de dinamică. Și până la urmă avocatura zilelor noastre, care nu mai are legătură cu ce se întâmpla acum 20 de ani sau 30 de ani, oricum nu mai presupune strict acordarea de consultanță, citirea unei legi, citirea de jurisprudență, redactarea de memorandumuri sau a unor documente de instanță. În oricare zonă de avocatură te-ai afla în momentul ăsta, ai nevoie în mod automat și de această componentă de business, deci trebuie să știi cum să discuți cu clientul și din perspectiva aceasta de business și de client development și de marketing și așa mai departe. Și e o chestiune pe care evident, n-am știut-o eu neapărat de la început, dar e o chestiune pe care am citit-o în o grămadă de cărți de business și de marketing și cumva s-a confirmat în timp. Și am găsit-o până la urmă pusă așa, sub formă de dicton într-o carte excepțională pe care chiar o recomand, mai ales celor care vor să o ia pe drumul antreprenoriatului, se cheamă Building Rainmakers, este scrisă de David King Keller, este una dintre, poate cele mai bune cărți de legal marketing scrise în ultimii 30 de ani. Și care până la urmă despre asta vorbește, despre nevoia chiar și în cadrul marilor corporații, marilor case de avocatură.

Nevoia de a învăța inclusiv stagiarii sau avocații mai mici, asociații de a-i învăța nu numai Drept și nu numai partea efectivă de skill-uri juridice ci și de a le insufla și de a-i train-ui pe partea de business development și de relaționare cu clientul și de dezvoltare de business pe termen lung.

Ana-Maria: Cât de diferită este pentru tine o zi de activitate de astăzi față de ziua de muncă dinainte?

Anca Vătășoiu: Deocamdată este fundamental diferită și asta pentru că mi-am luat libertatea de a gestiona un pic diferit timpul față de ceea ce se întâmpla în viața de dinainte, dacă îmi este permis să spun așa. Deși voi spune chestiunea asta și mi-o spun și mie în continuare, rigoarea este importantă. Perioada asta de tranziție cere uneori o relaxare, care evident la un moment dat trebuie să sufere niște modificări. Dar mărturisesc că încă sunt în etapa în care mi-am dat voie să nu mă mai trezesc la 07 dimineața decât dacă am un termen sau am întâlniri. Folosesc destul de mult munca de acasă, telemunca, pentru că oricum zilele astea este la modă, cu ghilimelele de rigoare, din păcate. Deci aș putea să spun că este un pic mai relaxată prin prisma faptului că nu mai sunt constrânsă de un program sau de mersul la birou și de faptul că pot lucra de acasă sau pot merge într-un spațiu de coworking, dacă îmi permite programul. Pot face pauze, pot dacă este o zi însorită, îmi dau voie să fac o plimbare în parc. Și genul ăsta de pauze sunt extrem de benefice pentru că te pot ajuta să te decuplezi puțin de la tensiunea inerentă unei zile de avocat. Și de ce nu, după o astfel de plimbare poți fi mai eficient sau poți sa ai mintea suficient de limpede încât să poți gestiona un alt proiect, mult mai eficient decât ai fi făcut-o dacă nu ai fi avut aceste ruperi de ritm.

Ana-Maria: Cum a fost procesul de adaptare la noile obiceiuri?

Anca Vătășoiu: Destul de interesant. Probabil e o chestiune care ține de ritmul fiecărei persoane și de cât de mult își dă voie să facă tranziția asta și să rupă ritmul. Mie mi-a fost un pic greu să îmi dau voie, și spun asta cu un simț de răspundere și conștient, mi-a fost foarte greu să îmi dau voie să am aceste pauze. Deși era o chestiune pe care mi-o doream foarte mult, să fiu mai relaxată, să nu mai merg la program, probabil e o chestiune pe care și-o dorește toată lumea; să nu mai stau cu ochii în telefon tot timpul, cu ochii în blackberry așteptând mailuri sau știu eu ce alte lucruri. Mi-a fost greu în primele luni să îmi dau voie să iau o pauză sau să mă pot trezi la 09 dimineața sau la 10 dimineața, fără să fie o problemă. Cred că ăsta a fost lucrul cel mai dificil, dar m-am obișnuit.

Ana-Maria: Provocările pe care le ai în acest moment sunt similare cu cele pe care le aveai de înfruntat în activitatea din corporație?

Anca Vătășoiu: Parțial, pentru că deja în corporație ajunsesem la stadiul de avocat care avea și componenta de management și de relaționare directă cu clienții, parte din aceste lucruri și provocări s-au păstrat. S-au adăugat evident o serie de atribuțiuni administrative de marketing, pe care într-o corporație le gestionează un alt departament și pe care acum bineînțeles, fiind antreprenor le gestionez pentru moment singură. Pe de altă parte cred că este o chestiune cumva obligatorie pe care trebuie să o facă fiecare dintre cei care o iau pe drumul antreprenoriatului. Cel puțin la început, pentru că e bine să știe exact cu ce se mănâncă, nu numai avocatura în sine ci și partea de marketing, partea de administrativ, tot ce înseamnă facturare, gestionare de contabilitate, gestionare de dosare și așa mai departe. La un moment dat, cu siguranță lucrurile trebuie să fie externalizate pentru că activitatea crește și atunci va fi foarte dificil de gestionat întreaga pleiadă de atribuțiuni de o singură persoană. Însă pentru a ști să gestionezi sau să direcționezi apoi diverșii colaboratori sau angajați de marketing, de administrativ și așa mai departe, e bine ca tu să cunoști foarte profund, foarte amănunțit toate fluxurile de activități administrative din cadrul cabinetului.

Ana-Maria: Presupun că strategia de dezvoltare sau de creștere a cabinetului depinde foarte mult de aceste provocări. Tu ai o anumită strategie formulată sau dezvolți lucrurile pe parcurs?

Anca Vătășoiu: E o combinație. Momentul în care am plecat la drum mi-am stabilit un obiectiv principal, știu în principiu unde vreau să ajung: să fie cel mai cel cabinet de avocatură specializat pe Dreptul muncii, să spunem ca instrument de lucru, să facem o speță. Și evident pornești la drum cu o strategie de principiu, Domnule vreau să fac în primul an cutare și cutare, vreau să mă duc în direcția aia. Pe parcurs, în măsură ce testezi diversele idei și vezi ce se întâmplă în piață, cum reacționează clienții, spre ce categorii de clienți te poți îndrepta, ce merge, ce nu merge, feedback-ul pe care îl primești, evident vei ajusta din aproape în aproape strategia și poate pe parcurs îți vin și idei noi. De exemplu, în cazul meu, workshop-urile și parteneriatul de fapt, de care povesteam mai devreme, nu a fost o chestiune pe care am planificat-o de la început. A fost un parteneriat care s-a legat la un an, anul trecut în toamnă am avut primele discuții. A fost o chestiune deci care a venit pe parcurs, discutând cu partenera mea mi-am dat seama că avem niște idei comune, ea pe partea de HR, eu pe partea de juridic, putem să facem niște chestiuni împreună, Hai să încercăm să vedem ce se întâmplă. Și iată, s-a născut acest proiect foarte interesant pe care îl vom testa pe parcursul anului și care sperăm că va fi suficient de bine primit de piață astfel încât să poată avea continuitate; și ideea noastră este să îl ducem și în alte orașe din țară. Prin urmare, cum spuneam mai devreme, e bine să fi agili și să ne păstrăm această doză de flexibilitate și să ne adaptăm strategiile în funcție de ce vine pe parcurs.

Ana-Maria: Ai cumva ideea de networking inclusă în această strategie?

Anca Vătășoiu: Da, este o componentă esențială și aici din nou o să fac trimitere la fabuloasa carte Building Rainmakers, care confirmă ceva ce care probabil mulți dintre noi știm, și o chestiune care este valabilă nu numai în zona de avocatură, este valabilă pentru orice zonă de business. Cel mai bun marketing și cea mai bună strategie de dezvoltare este networkingul, sub orice formă; că este one to one, că este o participare la o conferință sau la tot felul de evenimente mai mult sau mai puțin relaxate. Zona aceasta de networking, de interacționare chiar dacă nu îți furnizează în viitorul imediat apropiat un lead sau chiar un client concret, nu trebuie renunțat la varianta asta, la această modalitate de a face business development, pentru că în realitate ea funcționează în timp. Și sunt o grămadă de exemple în cartea despre care vă povesteam. Până la urmă eu am testat-o pe pielea mea și pot confirma că discuții purtate acum cinci ani sau relații de prietenie sau nu neapărat, poate pur și simplu de amiciție dezvoltate în timp sau relaționări în cadrul unor evenimente au dat roade, dacă nu imediat, peste o lună, peste două, poate chiar peste doi ani. Este una din cred, cele mai bune strategii de marketing până la urmă. Inclusiv un client mulțumit.

Ana-Maria: Ce noi obiceiuri ai adoptat de când ai început să fii antreprenor?

Anca Vătășoiu: Am început să fac un pic mai mult sport, nu suficient. Niciodată nu este suficient. Anul trecut chiar începusem să alerg, mă alăturasem comunității Legal runners pe care probabil că mulți dintre noi o știm. Din păcate, din motive de sănătate a trebuit să renunț la partea cu alergarea, dar continui să fac alt gen de mișcare. Am reușit să citesc mai mult decât citeam înainte și reușesc să dedic mai mult timp scrisului. În afară de zona juridică, pasiunea principală este scrisul și sunt acum în plin foc al creației. Lucrez la un proiect de proză scurtă, care sper să vadă lumina tiparului cât mai curând anul ăsta. Și mă bucur mult că am reușit prin pasul pe care l-am făcut în carieră să pot să aloc mai mult timp scrisului.

Ana-Maria: Și vrei să publici singură sau ți-ai găsit o echipă: editor, publisher și tot ce e nevoie pentru publicarea unei cărți?

Anca Vătășoiu: Deocamdată scriu, sunt niște concursuri literare pe care le am în vedere pentru că poate să fie o rampă interesantă de lansare pentru debutanți. Și evident, în paralel încerc să găsesc și o editură care să mă poată sprijini în demersul publicării cărții.

Ana-Maria: Scrii în limba română sau în altă limbă străină?

Anca Vătășoiu: În limba română.

Ana-Maria: Și există concursuri de literatură pentru creațiile de limba română?

Anca Vătășoiu: Da, chiar în momentul ăsta urmează, deadline-ul este pe 20 Martie, editura Polirom organizează în fiecare an un concurs de debut, atât pe zona de proză scurtă, proză în general, roman și cred că și poezie. Premiul în cazul acestui concurs fiind chiar publicarea manuscrisului. Și este un concurs care a lansat în zona de literatură scriitori cu potențial.

Ana-Maria: Mult succes!

Anca Vătășoiu: Mulțumesc! Doamne ajută să fie.

Ana-Maria: În afară de scris, cum îți prioritizezi fericirea la acest moment?

Anca Vătășoiu: Da, e o întrebare foarte grea. Ce este fericirea până la urmă? Cred că cel mai important este timpul cu mine. Iarăși o să fac apel la obiceiurile marilor lideri ai lumii, până la urmă despre care tot citim în cărțile inspiraționale. Ei recomandă tot timpul time alone, timpul de meditație sau nu neapărat, dacă nu avem preocupări de genul ăsta, măcar timp petrecut în singurătate, astfel încât să poți să îți analizezi emoțiile, să îți analizezi gândurile, să te poți liniști. Și până la urmă, de ce nu, făcând lucrurile astea să poți să îți dai seama ce poți face pentru propria fericire. Deci încerc să pun în practică aceste sfaturi în primul rând, lectura iarăși este o modalitate pe care o consider că mă apropie de starea asta de bine, alături de scris evident.

Ana-Maria: Și aș vrea acum spre final să te întreb dacă este ceva ce ai fi vrut să ne spui sau o altă poveste și nu am acoperit-o eu?

Anca Vătășoiu: Da, poate ar fi ceva. Din păcate nu voi avea prilejul să spun chestia asta într-un alt context, săptămâna viitoare ar fi fost programat un eveniment foarte frumos la Facultatea de Drept, organizat de NILS, cu prilejul căruia aș fi putut să povestesc mai multe despre avocatură cu studenții. Dar pentru că avem o situație delicată din cauza coronavirusului, evenimentul nu se va ține. Așa că o să profit de ocazia aceasta și în speranța că studenții sau cei care se întreabă ce e mai bine să facă în carieră după ce termină facultatea ne vor asculta, aș vrea să le transmit un mesaj și cumva poate să și clarific ceea ce spuneam la început apropo de deciziile pe care eu le-am luat în carieră. Nu aș vrea să se înțeleagă nicio secundă că viața de corporație, să îi spunem așa, este o chestiune rea. Dar ce trebuie să știe în primul rând studenții sau cei care se gândesc la avocatură, este că acest stil de a practica avocatura este într-adevăr cea mai bună variantă de a învăța meserie pentru că expunerea la clienți, expunerea la spețe, lucrul cu profesioniștii acolo este zona cea mai bună. Pe de altă parte, ceea ce trebuie să înțeleagă studenții sau cei care sunt la început de drum este că zona asta presupune și foarte mult efort și foarte multă implicare. Nu este ușor, este foarte frumos, este rewarding, este o rampă de lansare, doar că trebuie să îți asumi cumva și efortul susținut, efort destul de mare pe termen lung, în momentul în care vrei să lucrezi de exemplu la Nestor. Deci e bine ca oamenii, tinerii avocați sau tinerii absolvenți de Drept să își cântărească bine opțiunile și să știe că zona asta este foarte frumoasă, dar vine cu niște implicații. Pe care dacă și le asumă e foarte bine, dacă nu, trebuie să se orienteze către o altă zonă. Nu prea există o cale de mijloc, Lasă că o să lucrez la firma asta foarte mare dar o sa pot să plec și la 05:30 PM. Nu prea se poate. Și ce mai vreau să mai spun este că în toate alegerile astea trebuie să țină cont și de echilibru. Evident poți rămâne în zona de corporație o viață întreagă, dacă știi să îți dozezi efortul poate este o soluție, pe de altă parte e bine să știi la un moment dat, să te gândești dacă nu cumva e bine să pui pauză sau e bine să schimbi zona așa cum am făcut eu.

Pentru că burnout-ul până la urmă este o chestiune de care nu ne mai putem ascunde nici la noi în zona de avocatură și de care e bine să ținem cont. Pentru că în momentul în care ajunge în zona de burnout, recuperarea este destul de anevoioasă și atunci e bine să avem tot timpul în minte echilibrul. Între viața personală și viața profesională dozarea efortului, prioritizarea fericirii.

Ana-Maria: Îți mulțumesc foarte mult că ai completat cu toate lucrurile acestea. Cred că sunt foarte important de menționat și mai ales venind de la tine, o persoană care a trecut prin cele două lumi, îi oferă o mult mai mare credibilitate. Și partea de burnout și mental illnesses cred că e un lucru de care trebuie să vorbim mult mai mult, să nu ne mai ascundem și să pretindem că noi cei din domeniul juridic suntem cei mai puternici și de neatins, pentru că doar așa putem să ne prioritizăm fericirea mult mai profund.

Anca Vătășoiu: Exact. Și nu uitați să dormiți opt ore.

Ana-Maria: Eu îți mulțumesc foarte mult pentru că ai acceptat să vii! Mi-a plăcut foarte mult.

Anca Vătășoiu: Și eu mulțumesc pentru invitație.

Ana-Maria: Sper să ne mai auzim și cu alte ocazii.

Anca Vătășoiu: Cu mare drag! Mulțumesc mult!

Distribuie mai departe :
Avoteca. Suntem o echipă entuziasmată care lucrează înspre îmbunătățirea serviciilor juridice, prin susținerea avocaților independenți. Urmărim să schimbăm modul în care oamenii accesează, comunică și caută profesioniști din domeniul juridic, redefinind în mod eficient relațiile avocat-client. Prin platforma Avoteca, avocații își pot mări portofoliul de clienți, iar cei în căutare de servicii juridice au acces nelimitat la profesioniști specializați pe problema lor. Ai nevoie de un avocat? Ești avocat și vrei să îți crești clientela? Hai pe platforma Avoteca ca să afli mai multe: https://avoteca.com