Tips and tricks pentru freelance recruitment și cum să ai în vedere clauzele și obligațiile care îți vin în ajutor
1. Ce presupune conceptul de Freelance Recruitment?
Freelance Recruitment este un nou trend al erei digitalizate care a luat amploare în ultima vreme, un trend ce depășește limitele tradiționalului proces de recrutare (ușor învechit și mult mai birocratic), punând la dispoziție o nișă de specialiști în domeniu și un focus pronunțat pe calitate, nu pe cantitate.
Recrutorii freelance sunt ceea ce numim contractors/sole proprietors numiți deseori recrutori încorporați (embedded recruiters, engl.). Termenul accentuează faptul că recrutorii sunt o parte încorporată a business-ului, cunoscând bine piața de muncă, valorile ei, acele „ins and outs” și profilul candidatului ideal pentru poziția solicitată.
2. Clauze și obligații pe care să le ai în vedere atunci când închei un contract de prestări servicii cu o companie care dorește să lucreze cu tine pentru recrutarea salariaților săi
Clauzele care vor reglementa relațiile dintre părți se vor focusa în primul rând pe caracteristice serviciilor pe care le vei presta, termenul de executare al acestora, modul în care vei fi plătit/ă, cum poți ieși din acest contract dacă ceva nu merge bine sau pur și simplu nu mai vrei să fii parte la el.
Desigur, ca în orice relație comercială și orice contract încheiat între două personalități juridice, întregul contract este important, în caz de conflict clauzele acestuia putând fi interpretate în coroborare cu altele ori chiar și cu scopul avut la baza încheierii acestuia, respectiv ce s-a dorit inițial de la acest contract.
Considerăm, însă, că sunt anumite clauze pe care le putem sublinia ca fiind esențiale și peste care îți recomandăm să stai mai mult, să reflectezi și să te gândești la implicațiile de viitor și situațiile ce pot apărea.
Iată, așadar, câteva dintre detaliile pe care să le reții înainte să intri într-un contract, ca și recrutor freelancer, cu o companie care dorește să îți angajeze serviciile de recrutare:
Detalii despre compania care este clientul serviciilor
Ca în orice contract, informațiile de bază ale companiei ar trebui verificate prin documente oficiale, pentru a te asigura că cel care semnează contractul are și puterea legală necesară de a intra într-o relație comercială.
Ce detalii vei oferi despre persoana pe care o vei găsi ca și candidat ideal pentru poziția pe care compania o caută
Prin clauzele contractului trebuie să fie definit foarte strict care este profilul candidatului dorit pentru a ști la ce anume să te uiți atunci când găsești un potențial candidat. Asta te va ajuta să eviți acele situații în care compania refuză să își execute obligațiile față de tine pe motiv că nu ai găsit candidații doriți.
Esența serviciilor - o listă specifică a ceea ce trebuie să îndeplinești în baza contractului
Fiind în special o activitate care se întinde pe o anumită perioadă de timp, este important să stabilești cu partenerul tău de afaceri, cât mai detaliat, ce servicii vei presta în baza contractului.
Pentru o descriere minuțioasă, puteți să încheiați acte suplimentare sub formă de anexe la contract, precum specificații, estimări de livrare sau altele. Aceste anexe pot descrie în același timp mai multe puncte, inclusiv termenele de livrare, termenele de plată și prețul aferent fiecărei etape finalizate a pachetului de servicii.
Procedura și termenii de plată
Pentru serviciile de recrutare de tip freelancing este esențial să discuți de la început deschis și să agreezi cu cealaltă parte cât mai multe detalii, iar asta înseamnă să te gândești și la ce poate să nu funcționeze de-a lungul relației contractuale.
Iată aici o serie de puncte pe care să le discuți cu compania:
- costul serviciilor
- dacă îți vor permite amânări și cât timp
- dacă plata se va face în funcție de livrabile sau de etape finalizate
- dacă plata se va face în avans ori dacă va fi o parte a sumei achitate în avans
- dacă plata depinde de găsire unui canditat angajat pentru o anumită perioadă de timp specificată în contract
Răspunderea părților pentru neîndeplinirea obligațiilor
Veți detalia în contract modalitățile de penalizare și garanțiile de care tu dispui dacă cealaltă parte nu își îndeplinește obligațiile, dar și cele de care compania dispune în cazul în care nu livrezi serviciile oferite (în funcție de ce ați stabilit că înseamnă asta).
Este important agreați care este legea aplicabilă relației voastre comerciale, dacă compania cu care închei contractul își desfășoară activitatea și/sau este înregistrată într-o țară diferită decât tine, pentru a evita disensiuni și mai mari în caz de neînțelegeri viitoare.
3. Confidențialitatea, o problemă des întâlnită
Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
Prin urmare, având la dispoziție atât de multe posibilități și de potențiale proiecte, condițiile și cerințele unei bune colaborări între profesioniști sunt ancorate de confidențialitate. De ce? Fiecare afacere are propriul său know-how, propriul ingredient secret ce face ca produsul ori serviciul său să fie mai atractiv în ochii publicului. Competiția e strânsă, dar trebuie să rămână una loială. De aceea este foarte important să cunoști exigențele acestei clauze de la bun început (mai ales privind interdicțiile de asociere cu o companie rivală, termenul de valabilitate al acestei clauze, dar și altele).
Acest tip de contract fiind unul mai sensibil și cu implicații majore pe termen lung, îți recomandăm să iei legătura cu avocați experți de pe platforma Avoteca, care te vor ajuta să redactezi un contract echilibrat și care să te protejeze de situații neplăcute, precum neplată ori solicitări de servicii în plus.
Iată 6 recomandări practice și sănătoase:
-
Cunoaște-ți piața - ce tip de afaceri externalizează poziții de HR/ recruter și de ce? (programare, graphic design, editare foto/video, contabilitate, marketing, juridic, etc) - și stabilește care este domeniul în care consideri că ai mai multe șanse de recunoaștere și apreciere.
-
Alege o companie specializată în domeniul în care vrei să activezi - uneori o alegere bună este să optezi pentru o entitate mai mică, care poate contribui la creșterea șanselor de afirmare și colaborare pe termen lung.
-
Alege cu cine vrei să colaborezi (PFA/SRL/PFI), documentează-te și hotărăște înțelept cu cine vrei să devii colaborator în procesul de recrutare al viitorilor angajați, făcând înainte un research cu puncte pro și contra.
-
Pregătește-ți un set de întrebări după care te vei ghida în procesul de recrutare și sfătuiește-te cu compania ce îți angajează serviciile pentru a cădea de comun acord care sunt calitățile/aptitudinile necesare ale unui potențial candidat: Câți ani de experiență sunt necesari? Ce limbi străine vorbește candidatul ideal? În ce domenii a mai activat?
-
Fii atent la metoda de plată - stabilește-ți planul financiar bine pus la punct, menționează în contract metodele și modalitatea de plată.
-
Alege un echilibru între viața profesională și viața personală având în vedere faptul că poți lucra după propriile tale reguli, referitor la programul de muncă, orele dedicate și așa mai departe.
Comunitatea noastră de avocați profesioniști și bine pregătiți îți stă la dispoziție. Poți oricând alege unul dintre experții juridici care crezi că ți se potrivește și-i poți trimite un mesaj privat, sau poți lansa o solicitare juridică întregii comunități.