image update

Relația contractuală și prima întâlnire cu avocatul ales


Un ghid cu sfaturi practice care să-ți vină în ajutor atunci când semnezi un contract sau te afli la prima întâlnire cu avocatul potrivit cauzei tale


Să găsești avocatul potrivit cauzei tale nu este o treabă ușoară, iar noi știm asta foarte bine. De aceea, lucrăm de zor să dezvoltăm platforma Avoteca ce să te ajute să salvezi timp și bani. În acest articol vom adresa două dintre cele mai frecvente întrebări pe care le primim de la utilizatorii noștri în căutare de servicii juridice: relația contractuală și prima întâlnire cu avocatul.

Întâlnirea cu avocatul - de ce este necesară?

Să ne imaginăm că ești în căutarea unei soluții juridice pentru situația ta. Primul lucru pe care l-ai facut a fost să începi o căutare pe Avoteca după două criterii: domeniul situației tale și locația în care te afli. Ai aruncat o privire peste lista afișată, te-ai uitat și peste recenziile avocaților listați, ți-ai făcut o idee, ba chiar le-ai și trimis câte un mesaj la fiecare în parte cu câteva detalii, solicitându-le o soluție în cel mai scurt timp. Răspunsurile nu au întârziat să apară, și ție ți-a fost ușor să alegi cu care dintre ei vrei să lucrezi. Avocatul ți-a propus să vă vedeți chiar și virtual, pentru a discuta detaliile situației tale și pentru a-ți putea estima costul corect.

Inevitabil te întrebi de ce este musai să aveți o întâlnire, de ce costă și de ce nu îți poate spune la telefon cât costă serviciul său?

Ei bine, înainte de toate, este important să știi că fiecare avocat decide pentru el cum îi este mai convenabil și util să discute cu clientul său. Sunt avocați care acceptă și discuțiile telefonice.

Însă, prin întâlnirile directe, chiar și virtuale, se pot discuta mai multe detalii despre cazul tău, avocatul putând decide astfel o strategie mai benefică de urmat. În plus, o întâlnire demonstrează de multe ori faptul că și cealaltă parte este cu adevărat interesată de serviciile avocatului și că există posibilitatea unei colaborări, nu doar o consultanță gratuită.

De asemenea, așa cum se întâmplă, de exemplu, și când mergi la medic, trebuie să știi că și prima ședință de consultanță cu avocatul te poate costa (în cele mai multe cazuri, depinde de avocat). Iar aici pe blog poți găsi un articol explicit cu privire la cum se calculează onorariul de avocat.

Continuând jocul nostru de imaginație, presupunem că prima întâlnire este deja stabilită, tu te-ai pregătit cu toate detaliile situației pentru care ai nevoie de servicii juridice și urmează să te întâlnești cu avocatul și să începeți colaborarea. Pe durata acestei întâlniri ai două misiuni: aceea de a obține cea mai bună soluție juridică pentru situația ta și să definești relația cu avocatul tău.

Relația contractuală - scrisă sau pe încredere?

Ca orice relație contractuală, și cea cu avocatul tău trebuie să fie foarte bine definită și clarificată prin clauzele unui contract. Așa, scapi de eventuale neplăceri și neînțelegeri viitoare. Poți încheia un contract de asistență juridică prin mai multe metode.

ATENȚIE: Contractul de asistență juridică poate fi considerat încheiat fără să existe un contract scris doar atunci când ai achitat onorariul menționat în cuprinsul facturii.

Alte modalități prin care un contract de asistență juridică poate fi încheiat potrivit statutului profesiei de avocat sunt:

  • Contract scris și semnat în original;
  • Online, prin fax, prin e-mail cu semnătură electronică, sau scanat dar cu transmiterea ulterioară a acestuia către avocat în original, semnat, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire;
  • Sub forma unei scrisori de angajament care să indice raporturile juridice dintre avocat și destinatarul scrisorii, inclusiv serviciile avocațiale și onorariul, semnată de avocat și transmisă clientului, care la rândul lui trebuie să o semneze și transmită înapoi avocatului.

În mod excepțional, dacă există o urgență, contractul poate fi încheiat și în formă verbală, dar e necesar ca în cel mai scurt timp posibil să fie încheiat și în formă scrisă prin una dintre modalitățile prezentate mai sus.

Prima întâlnire cu avocatul ales este, poate, cea mai importantă etapă a unei relații de colaborare de succes. Este întâlnirea în care atât tu, ca și client, cât și avocatul trebuie să fiți transparenți, să vă folosiți de o exprimare clară și să nu evitați să adresați toate întrebările pe care le aveți.

Monica Sibișteanu
Marketer & Community Manager

share this page on :
Avoteca. We are an enthusiast team that works towards the advancement of legal services by supporting independent lawyers. We strive to change the way people access, communicate and search for legal professionals, redefining the lawyer-client relationships efficiently. Through the Avoteca Platform, lawyers can grow their client portfolio, while those seeking for legal services have unlimited access to professionals specialised on their issue. Do you need a lawyer? Are you a lawyer and you want to increase your clientele? Come on the Avoteca Platform to find out more: https://avoteca.com