image update

Noi obligații de urmat pentru călătoriile cu avionul în scopul prevenirii răspândirii COVID-19


În contextul pregătirii deschiderii rutelor aeriene și reluării zborurilor, a intrat în vigoare Ordinul nr. 79/988/2020 privind măsuri și reguli în domeniul transporturilor, pe perioada stării de alertă, pentru prevenirea răspândirii COVID-19. Prin noua legislație se dispun obligații atât pentru operatorii economici care adminstrează infrasctructura de transport, cât și pentru pasagerii care urmează să beneficieze de serviciile acestora.

Astfel, în ceea ce privește operatorii economici, aceștia trebuie:

  • să ia măsurile necesare pentru asigurarea distanței de protecție între persoane, de cel puțin 1,5 m, în zonele cu risc de aglomerare;
  • să ia măsuri pentru informarea pasagerilor, prin afișe sau mijloace de comunicare sonore sau video cu privire la măsurile de protecție sanitară;
  • să efectueze dezinfecția periodică a zonelor cu risc de aglomerare din gări, autogări, porturi, locuri de îmbarcare/debarcare, terminale aeroporturi și stații de metrou, precum și a mijloacelor de transport în comun.

Dintre obligațiile de avut în vedere atât de către pasagerii care vor călători cu avionul, cât și de companiile de zbor care organizează și efectuează zborurile, amintim:

  • Pasagerii sunt îndrumați să efectueze operațiunile de check-in on-line;

  • Operatorii aerieni sunt obligați să doteze aeronavele cu substanțe dezinfectante și echipamente de protecție de rezervă;

  • Se interzice utilizarea echipamentelor sau materialelor de protecție care ar putea obstrucționa accesul la echipamentele de urgență, ar împiedica accesul la măștile de oxigen, ar împiedica accesul la căile de evacuare de urgență sau ar limita contactul vizual sau auditiv cu echipajul de cabină;

  • Serviciul la bord va fi suspendat/limitat pe rute/destinații în funcție de nivelul de risc declarat de autorități;

  • Pasagerii vor fi grupați pe familii și, în măsura posibilităților, cât mai distanțați;

  • Aeronava trebuie să fie dezinfectată după fiecare rotație;

  • Pasagerii au obligația de a purta masca de protecție la urcarea la bordul aeronavelor, precum și pe toată durata călătoriei.

  • Accesul la bord este permis cu un singur bagaj de mână;

  • Materialele printate vor fi eliminate de la bord, cu excepția instrucțiunilor de salvare și a pungii;

  • Pasagerii vor fi instruiți cu privire la completarea în timpul zborului, după caz, a formularului Public health passenger locator form sau a altui document solicitat de autoritatea competentă în domeniul sănătății publice și predarea acestuia la debarcare autorității competente pentru sănătatea publică.

  • Pasagerii vor fi instruiți cu privire la procedurile de debarcare, astfel încât să se respecte măsurile de distanțare socială.

Au fost, totodată, dispuse măsuri și reguli pe care aeroporturile ori companiile ce prestează servicii în cadrul acestora sunt obligate să le ia în noul context, dintre care amintim:

  • Pentru a evita aglomerările, companiile aeriene/agenții de handling informează pasagerii să se prezinte la aeroport cu cel puțin 3 ore înainte de ora programată pentru decolare.

  • Administratorii aeroporturilor stabilesc împreună cu agenții de handling proceduri pentru asigurarea transportului pasagerilor spre/dinspre aeronavă în grupuri care să asigure distanțe minime de siguranță între pasageri, fără a depăși 50% din capacitatea mijlocului de transport;

  • Pentru a asigura măsurile de menținere a distanțării sociale, se creează culoare în interiorul cărora se marchează pe pardoseală, cu autocolante, linii de demarcație pentru păstrarea distanței minime de siguranță între pasageri (față- spate și lateral).

Acum că avem și cadru legislativ pentru a călătoriile cu avionul, sperăm ca lucrurile să revină încet și preventiv la normal, dar nu înainte de a ne asigura că ne protejăm atât pe noi, cât și pe ceilalți în fiecare zi.

Oricât de mult ne dorim cu toții să ne reîntoarcem la lucrurile pe care le puteam făcea înainte, trebuie să purtăm mereu un gând cu noi: sănătatea e pe primul loc.

Zboruri plăcute și sănătoase!


Ana-Maria Drăgănuță Briard

Lawyer & Co-founder of Avoteca | Podcaster at Legal Tale Podcast

share this page on :
Avoteca. We are an enthusiast team that works towards the advancement of legal services by supporting independent lawyers. We strive to change the way people access, communicate and search for legal professionals, redefining the lawyer-client relationships efficiently. Through the Avoteca Platform, lawyers can grow their client portfolio, while those seeking for legal services have unlimited access to professionals specialised on their issue. Do you need a lawyer? Are you a lawyer and you want to increase your clientele? Come on the Avoteca Platform to find out more: https://avoteca.com