image update

Cum promovezi legal produse și servicii ca și influencer?


Ești influencer și te gândești cum să îți rotunjești veniturile? Cauți să închei un contract de sponsorizare cu o anumită firmă ori țintești către un proiect din care să poți scoate profit? Atunci fă-te confortabil câteva momente, acest articol îți vine în ajutor.


Probabil, peste câțiva ani, conceptul de influencer va fi deja văzut ca o meserie de sine stătătoare, bine amprentat într-un ghid al profesiilor și vocațiilor pe care să le poți urma. De ce? Pentru că ei se bucură de marea atenție a publicului, de venituri îndestulătoare, campanii de marketing, press trips, cadouri, kit-uri pe care să le testeze, multe din ele având implicații practice și juridice din cele mai complexe.

Așadar, dacă răspunsul pe care îl primești de la copilul tău la întrebarea  „Ce vrei să te faci când vei fi mare?” este cel de „influencer”, nu ar trebui să te surprindă nimic. Totuși, această practică sau mai bine zis activitate remunerată nu este creionată numai în roz și are și ea anumite nuanțe de gri care ar trebui luate în considerare.

Astfel, fie că ești influencer, dorești să pornești pe acest drum profesional sau doar să îți susții copilul în a deveni un influencer :), am atins în următoarele rânduri unele din cele mai importante aspecte care să ții cont când promovezi produse ori servicii pe paginile tale de social media.


1.     Fii sincer cu publicul tău


Potrivit Legii nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, este interzisă folosirea de practici comerciale incorecte ori înșelătoare, putându-se ajunge chiar și la amenzi usturătoare în cazul în care aceste obligații nu sunt prezentate în mod veridic. Ce face acest acest act legislativ este că protejează consumatorii - ori urmăritorii tăi - de diversele prezentări nerealiste.

De exemplu, o practică comercială este considerată ca fiind acţiune înşelătoare dacă aceasta conţine informaţii false sau induce în eroare sau este susceptibilă să inducă în eroare urmăritorul, astfel încât, în ambele ipoteze, fie îl determină, fie este susceptibilă a-l determina pe acesta să ia o decizie de tranzacţionare pe care altfel nu ar fi luat-o.

Trebuie să știi, de asemenea, că apelarea la astfel de practici poate fi adusă la cunoștință autorităților și de către alți competitori economici dacă observă astfel de practici, nu doar direct de către persoana care s-a simțit înșelată.

De aceea, deși nu în mod vădit obligatoriu, ca și o bună practică, contractul de publicitate încheiat între părți ar trebui menționat de la bun început, astfel încât audiența online să poată ști că este vorba despre un parteneriat plătit între influencer și brand-ul ori firma care s-a decis să apeleze la ajutorul acestuia.

Nu orice hashtag, însă, este suficient în cazul unei postări pe o rețea de social media - de pildă #ThanksBrand #Ilovethis #FavProduct lipsite de context.

În schimb, practicile de etică generală din domeniul marilor platforme de social media consideră suficiente hashtagurile #paid, #ad și #sponsored. Este așadar un mod onest de avertizare a publicului de faptul că între cele două părți se află încheiat un contract.


2.     Urmărește practicile de etică generală


Așa cum am menționat, marile platforme de social media au implementat deja anumite practici de etică generală pentru utilizatorii lor, practici ce le sugerează cum să își promoveze produsul ori serviciul într-un mod onest, ajutându-se de paleta diversificată de ustensile (“tools” engl.) pe care o au la dispoziție atunci când accesează platforma propriu-zisă - introducerea unei coloane sonore, a unor hashtaguri, sondaje, quiz-uri și așa mai departe.

Dacă proiectul de promovare se realizează printr-un video, este recomandat ca acea coloană sonoră din fundal să nu să împiedice în vreun fel transmiterea mesajului către consumatori, adică mărturisirea  că parteneriatul este remunerat #PaidPartnership #Ad #Sponsored, de exemplu atunci când persoana publică se filmează pe ea însăși împărtășind anumite sfaturi din experiența sa cu anumite branduri în timp ce este inserată muzică pe fundal.

Proiectul realizat printr-o imagine ori text trebuie să fie menționat în primele trei rânduri ale postării de pe social media, nicidecum în nuanțe apropiate fondului care a fost folosit la editarea postării ori menționat la sfârșitul descrierii, utilizatorii platformei trebuind să apese pe opțiunea „read more” pentru a putea înțelege despre ce este vorba. Destul de simplu, atenția publicului este captată de la începutul unui text, puțini fiind cei care parcurg în întregime texte mai lungi. De aceea este important ca proiectul să fie menționat chiar de la început, pentru ca publicul să înțeleagă despre ce este vorba, așa e onest.

În România, din 2020 influencerii se pot ghida după noul cod IAB România, astfel cum au anunțat Consiliul Român pentru Publicitate, IAB România reunind în prezent agenții de publicitate, regii de media, publisheri autohtoni și companii prestatoare de servicii dedicate industriei de publicitate online.

Studiu de caz:

În ultimul an, tot mai popular în mediul online a devenit cazul Plush Bio, un exemplu de publicitate mascată ce ne dovedește cum anumite persoane din mediul virtual, cu sute de mii de urmăritori, recomandau aceste produse fără a menționa că a primiseră sume de bani în urma acestei colaborări și deși nu încercaseră produsele respective. Întrucât o bună parte dintre urmăritorii acestor persoane publice au reclamat calitatea produselor din cauza stării de sănătate care se agravase, o bună parte dintre influencerii ce promovau produsul au încetat colaborarea cu această firmă.


3.      Respectă concurența loială


Este important de înțeles faptul că o piață în care este prezentă o concurență loială oferă consumatorului o gamă variată de produse, stimulează inovația și îmbunătățirea constantă și oferă posibilitatea consumatorului de a se orienta în alegerile sale în funcție de cel mai bun raport calitate – preț. Este esențială acordarea unei protecții legale adecvate acesteia pentru a evita creșterea abuzivă a prețurilor, schimbarea condițiilor contractuale ori alte astfel de riscuri.

Astfel, Legea 158/2008 privind publicitatea înşelătoare şi publicitatea comparativă, republicată, are ca scop protecţia comercianţilor împotriva publicităţii înşelătoare, precum şi stabilirea condiţiilor în care publicitatea comparativă este permisă.

Publicitatea înșelătoare este definită ca fiind activitatea de prezentare a unor produse ori servicii care, în orice mod, inclusiv prin modul de prezentare, induce sau poate induce în eroare persoanele cărora i se adresează ori care iau contact cu aceasta şi care, din cauza caracterului înşelător, poate afecta comportamentul economic al acestora sau care, din acest motiv, prejudiciază ori poate prejudicia un concurent.

Desigur, definiția invită la încadrarea unei plaje largi de activități care ar putea fi considerate înșelătoare. De aceea, legea oferă anumite elemente de analizat precum originea geografică sau comercială, rezultatele aşteptate ca urmare a utilizării lor ori rezultatele ori caracteristicile esenţiale ale testelor sau ale controalelor efectuate asupra bunurilor ori a serviciilor.

În plus, atenția trebuie aplecată si asupra Legii 11/1991 privind combaterea concurenței neloiale, care prevede printre altele ca sunt interzise orice alte practici comerciale care contravin uzanţelor cinstite şi principiului general al bunei-credinţe şi care produc sau pot produce pagube oricăror participanţi la piaţă. Așadar, analiza va fi una de la caz la caz, permițându-ne să spunem că va fi una chiar holistică.

Vrei sa incepi o afacere serioasa din activitatea ta de influencer? Click aici ca sa iti gasesti avocatul potrivit.


Așadar, îi este permis influencerului să colaboreze cu branduri rivale ori să se asocieze în mai multe proiecte simultan?

Având în vedere că legislația nu este una foarte concretă, este indicat ca toate aceste detalii să fie stabilite la începutul colaborării dintre părți, agreate concis în contract.

Părțile își vor stabili clar obligațiile, vor decide asupra metodei de plată, asupra termenului  privind executarea obligațiilor contractuale, asupra riscului și altor aspecte pe care le consideră esențiale.

Riscul va cădea în sarcina influencerului, el obligându-se să prezinte publicului produsul/ serviciul definit în contract, antreprenorul alegând această persoană notorie din mediul online tocmai pe seama profilului, a calităților acestuia și va în investi în promovarea relației cu acesta, așteptându-se la un eventual succes.

De menționat aici și faptul că drepturile de proprietate intelectuală îi sunt recunoscute persoanei influencerului, acesta fiind cel ce creează în mod activ imagini, texte, video postate pe social media. De aceea, la încheierea contractului dintre părți trebuie inclusă și cesiunea drepturilor de autor către firma care a propus colaborarea, tocmai pentru ca imaginea persoanei și conținutul creat să poată fi folosite și de către brandul colaborator, aspect subliniat de Legea 8/1996 privind drepturile de autor:

Art. 42 (1) Contractul de cesiune a drepturilor patrimoniale trebuie să prevadă drepturile patrimoniale transmise și să menționeze, pentru fiecare dintre acestea, modalitățile de utilizare, durata și întinderea cesiunii, precum și remunerația titularului dreptului de autor. Absența oricăreia dintre aceste prevederi dă dreptul părții interesate de a cere rezilierea contractului.


4.      Cere ajutorul unui profesionist


De multe ori aceste lucruri ți se pot părea amețitoare, în special pentru că nu avem o legislație unitară la care să te duci atunci când ai nevoie. Aceasta nu este o muncă ușoară și poate da multe bătăi de cap, având în vedere abisul de legi naționale și europene la care trebuie să te raportezi.

O consultanță juridică te poate ajuta să înțelegi termenii și condițiile pe care trebuie să le respecți, cum să îți protejezi imaginea publică, cum să ajungi la urmăritorii tăi cu încredere și cum îi faci și pe ei să aibă încredere în recomandările tale ori cum să nu ajungi într-un scandal mediatic care să îți afecteze activitatea, așa cum s-a mai întâmplat.

Pe platforma Avoteca ai mereu la dispoziție practicieni cu o experiență îndelungată în domeniul proprietății intelectuale, contracte și dreptul mediului online, care să te ajute să navighezi căile legale către dezvoltarea sustenabilă a activității tale ca influencer.

share this page on :
Avoteca. We are an enthusiast team that works towards the advancement of legal services by supporting independent lawyers. We strive to change the way people access, communicate and search for legal professionals, redefining the lawyer-client relationships efficiently. Through the Avoteca Platform, lawyers can grow their client portfolio, while those seeking for legal services have unlimited access to professionals specialised on their issue. Do you need a lawyer? Are you a lawyer and you want to increase your clientele? Come on the Avoteca Platform to find out more: https://avoteca.com