image update

Certificatul digital Covid, o soluție optimă de a călători pe timp de pandemie


Pentru cei care și-au pus în plan să călătorească sau să descopere cât mai multe tradiții ori obiceiuri dincolo de frontierele naționale, anul 2020 nu a fost unul propice în acest sens.

Cu toții ne-am lovit de o sumedenie de restricții, zboruri anulate, carantină la nivel local sau național, doar pentru câteva zile de răgaz departe de muncă sau pentru o scurtă deplasare, având ea orice motiv.

Deși a trecut mai bine de un an și jumătate de când suntem nevoiți să facem față unor astfel de situații greu de acceptat, adevărul este că dintre a traversa tot acest labirint al lui Dedal al metodelor de călătorit în siguranță și a rămâne acasă, tindem să alegem a doua variantă, probabil din motive de comoditate.

UE a creat o soluție care vine în ajutorul nostru în contextul epidemiei, soluție ce ne permite să călătorim mult mai ușor și cu riscuri reduse. Soluția este certificatul digital Covid.


1.     Ce este, de fapt, certificatul digital Covid?


Certificatul poate fi descărcat în format digital sau tipărit. Ambele variante vor dispune de un cod QR care conține informații cheie, precum și un sigiliu digital, pentru a garanta autenticitatea certificatului.

Documentul atestă una dintre următoarele situații:

·         Că ai fost vaccinat împotriva virusului COVID 19

·         Că ai un test negativ efectuat cu un anumit număr de ore înainte de deplasare (cerințele diferă în funcție de zona geografică, dar în general termenul este de  72 ore pentru testele PCR și, în cazul în care sunt acceptate de țara membră, 48 de ore pentru testele antigenice rapide)

·         Că te-ai vindecat în urma infectării cu acest virus și prezinți un anumit număr de anticorpi (în ultimele 6 luni)

Termenul de valabilitate al acestui certificat este de 12 luni și poate fi folosit în toate țările membre UE, în Islanda și Liechtenstein, Norvegia și Elveția fiind la momentul scrierii acestui articol în fază de testare.

De asemenea, prin el se garantează protecția datelor cu caracter personal, grație unor măsuri implementate cu înaltă strictețe de standardele europene.

Un alt beneficiu este că, asemenea procesului de vaccinare din majoritatea statelor din UE, nu presupune niciun fel de cost, fiind disponibil gratuit de la data de 1 iulie 2021.


2.     Unde poți călători?


Poți călători, fără a fi presat de strictețea rigorilor metodologice referitoare la deplasarea în afara granițelor, în toate statele UE care recunosc acest certificat.

Posesia unui astfel de document în format fizic ori digital te scutește de restricții suplimentare odată ce ai ajuns la destinație, exceptând anumite situații critice când siguranța publică ar impune astfel de cerințe suplimentare.

De aceea este bine ca înainte de a pleca în călătorie să verifici care sunt restricțiile locale în acea zonă - vezi Aplicația Re-open EU, despre care am vorbit un pic mai jos.

Alt aspect important de subliniat este faptul că acest certificat nu înlocuiește documentele de călătorie de tipul pașaport ori carte de identitate, ele fiind necesare ca și până acum la traversarea granițelor dintre state.

Certificatul este volitiv atunci când vine vorba de a călători, deși el va scuti multe dintre restricțiile prezente la nivel local, de exemplu obligativitatea efectuării anumitor teste înainte de sosire ori perioada de carantinare.

Totuși, trebuie amintit faptul că la apariția unor situații excepționale care ar pune în pericol siguranța ori sănătatea cetățenilor se pot impune oricând restricții suplimentare.

Într-o astfel de situație, cum ar fi de pildă apariția unei noi tulpini a virusului ce provoacă motive de îngrijorare, statul membru respectiv trebuie să anunțe Comisia Europeană și toate celelalte state membre, justificând și argumentând situația de excepție.


3.     Prin ce este reglementat certificatul Covid 19?


De la 1 iulie 2021 a intrat în vigoare Regulamentul referitor la certificatul digital al UE privind COVID. De acum, statele membre vor putea emite și verifica certificate digitale privind COVID pentru cetățenii și rezidenții UE, pe tot teritoriul acesteia.

Acest certificat este emis de autoritățile naționale și poate fi obținut fie de la centrele naționale de testare a virusului, fie digital de pe o platformă de sănătate.


4.     Ce caracteristici are acest certificat?


  • format electronic și/sau tipărit (poate fi descărcat cu ușurință de pe o platformă de sănătate și descărcat în telefonul mobil ori printat)

  • cod QR (conține informațiile esențiale de călătorie și oferă protecție asupra datelor cu caracter personal privind starea de sănătate)

  • gratuit (nu presupune niciun fel de cost, asemenea procesului de vaccinare din statele UE)

  • în limba națională și în limba engleză (pentru o mai bună și ușoară deplasare internațională)

  • sigur și securizat (statele membre au convenit asupra unui design comun care poate fi utilizat pentru versiunile electronice și pe suport de hârtie cu scopul de a facilita recunoașterea, mai mult el dispune de o semnătură digitală care îl protejează împotriva falsificării)

  • valabil în toate țările UE (în plus, printre țările Non EU care recunosc acest certificat se numără Elveția, Islanda și Liechtenstein, în timp ce Norvegia, iar San Marino și Vatican sunt în așteptarea conectării)


5.      Aplicația Re-open EU


Re-open EU este o aplicație destinată obținerii de informații suplimentare referitoare la cerințele de călătorie și restricțiile implementate de lege în anumite zone geografice, informații despre cum îți poți exersa dreptul la liberă circulație, înștiințări și notificări adaptate constant asupra stadiului de infectare cu virusul în anumite teritorii.

Toate acestea se obțin utilizând o aplicație smart care poate fi descărcată de pe magazinele Google Play, dar si AppStore.

Începând cu data de 1 iulie 2021, statele membre UE ar trebui să elimine treptat din restricțiile de călătorie la frontierele externe pentru rezidenții unor state terțe.


Nu ezita să ceri sfaturi


De multe ori și cele mai simple noțiuni ne pot da bătăi de cap, cum ar fi și planificarea unei călătorii fie în scop de vacanță ori în interes de serviciu.

Pentru a evita situații nedorite și posibile dificultăți care survin din interpretarea greșită a legislației de călătorie în contextul pandemiei este recomandat să ceri sfatul unui specialist care te poate scuti de nesiguranță și de eforturile de a căuta în documentele legislative.

Pe platforma Avoteca se află specialiști din noua generație a dreptului, în diverse domenii și specializări și cu o însemnată experiență la bază care te pot sfătui chiar în privința oricăror situații ce ar putea apărea în urma deplasării în afara României.

share this page on :
Avoteca. We are an enthusiast team that works towards the advancement of legal services by supporting independent lawyers. We strive to change the way people access, communicate and search for legal professionals, redefining the lawyer-client relationships efficiently. Through the Avoteca Platform, lawyers can grow their client portfolio, while those seeking for legal services have unlimited access to professionals specialised on their issue. Do you need a lawyer? Are you a lawyer and you want to increase your clientele? Come on the Avoteca Platform to find out more: https://avoteca.com