Platforme online - noi reguli ale Uniunii Europene pentru transparenta serviciilor de intermediere online
Read the English version of this article here
Incepand cu data de 12 iulie 2020 se aplica direct in toate statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv in Romania, noi reguli pentru transparenta serviciilor de intermediere online, adoptate prin Regulamentul (UE) 2019/1150 privind promovarea echitatii si a transparentei pentru intreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online („Regulamentul (UE) 2019/1150”).
De ce a fost necesara adoptarea acestor norme?
De cele mai multe ori, in prezent, succesul unei afaceri depinde de prezenta sa in mediul online. Tranzactiile se pot concretiza mult mai rapid si facil daca oferi bunuri si servicii prin intermediul unei platforme online: produsul tau va ajunge in atentia publicului tinta, iar in urmatoarea secunda il poti vinde.
Pe scara larga, atat business-urile, cat si consumatorii au adoptat cu usurinta utilizarea serviciilor de intermediere online. Astfel, s-a creat un mediu online competitiv si unde exista competitie, trebuie sa se aplice reguli clare, in beneficiul tuturor.
Cine este vizat de aceste reguli?
-
intreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online = orice profesionist (persoana fizica sau juridica) care ofera bunuri sau servicii consumatorilor, prin intermediul serviciilor de intermediere online (utilizatorii);
-
furnizorii de servicii de intermediere online = orice profesionist (persoana fizica sau juridica) care ofera servicii de intermediere online utilizatorilor;
-
motoarele de cautare online – sunt incluse aici si cererile vocale.
Concret, sunt vizate pietele de comert electronic online (e-commerce), magazinele de aplicatii (app store) si platformele sociale online (social media).
Spre exemplu, un business care vinde bunuri sau servicii consumatorilor intelege beneficiile mutarii pe Internet si decide sa creasca prin intermediul unei platforme online pe care isi va prezenta produsele catre public. Este irelevant daca tranzactiile ce urmeaza a fi incheiate implica o plata in bani sau ca aceste tranzactii sunt incheiate partial offline. Noile masuri se vor aplica in relatia dintre acest business si detinatorul platformei online, pentru protectia juridica a amandurora.
Cui nu i se aplica?
Chiar daca sunt furnizate online, noile masuri nu se aplica:
-
serviciilor de plata online;
-
instrumentelor ori schimburilor publicitare online,
care nu sunt furnizate cu scopul de a facilita initierea tranzactiilor directe si care nu presupun o relatie contractuala cu consumatorii.
-
serviciilor de intermediere online peer-to-peer, in absenta utilizatorilor care sa vanda bunuri si servicii consumatorilor;
-
serviciilor de intermediere online exclusiv business-to-business care nu sunt oferite consumatorilor.
Ce trebuie avut in vedere?
Termeni si Conditii (T&C)
Cu toate ca uneori nu li se acorda importanta cuvenita, in masura in care Termenii & Conditiile unui website nu sunt redactate conform legii si nu protejeaza detinatorul website-ului si pe utilizatorii sai, se poate ajunge la atragerea raspunderii. T&C reprezinta contractul dintre furnizorul de servicii si utilizatori, iar efectele sunt asemanatoare unui contract semnat fizic.
T&C trebuie sa respecte urmatoarele conditii:
-
sa fie redactate intr-un limbaj simplu si inteligibil – utilizatorii au dreptul sa fie clar informati;
-
sa fie usor accesibile pentru utilizatori pe parcursul tuturor etapelor relatiei comerciale cu furnizorul de servicii de intermediere online, inclusiv in etapa precontractuala – platforma online trebuie sa posteze T&C intr-o sectiune usor accesibila;
-
sa cuprinda detalii privind suspendarea, sistarea, impunerea restrictiilor in furnizarea serviciilor de intermediere online;
-
sa faca mentiuni referitoare la toate canalele suplimentare de distributie si programele afiliate potentiale prin care utilizatorii ar putea sa isi vanda bunurile si serviciile;
-
sa stabileasca clauze de proprietate intelectuala a utilizatorilor.
! Foarte important:
Orice modificare a T&C trebuie notificata utilizatorilor de catre platforma online. Insa informarea trebuie efectuata astfel:
-
pe un suport durabil = orice instrument care permite consumatorului sau profesionistului sa stocheze informatii care ii sunt adresate personal, intr-un mod accesibil pentru referinte ulterioare pentru o perioada de timp adecvata, in vederea informarii, si care permite reproducerea neschimbata a informatiilor stocate, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 34/2014 privind drepturile consumatorilor in cadrul contractelor incheiate cu profesionistii.
-
De retinut: O simpla furnizare de informatii pe un site Internet nu constituie un suport durabil, conform Curtii de Justitie a Uniunii Europene (Cauza C‑49/11).
Cu toate acestea, un cont privat pe site-ul comerciantului unde acesta incarca informatiile adresate consumatorului si pe care nu le poate indeparta sau modifica unilateral, ar putea fi considerat un suport durabil.
O informare corecta se poate face prin intermediul e-mailului.
-
modificarile se pot pune in aplicare numai dupa expirarea unui termen de preaviz de cel putin 15 zile de la data informarii, dar va fi necesar un termen mai lung daca utilizatorii au nevoie sa efectueze adaptari tehnice sau comerciale pentru a se conforma modificarilor.
Platformele nu trebuie sa impuna modificari retroactive ale T&C.
Ce drepturi au utilizatorii care nu sunt de acord cu modificarile T&C?
Utilizatorii au dreptul de a rezilia contractul cu furnizorul de servicii de intermediere online inainte de expirarea perioadei de preaviz. Insa, in principiu, daca in perioada de preaviz utilizatorul furnizeaza noi bunuri si servicii pe platforma online, se considera ca a renuntat la termenul de preaviz si nu mai are dreptul sa rezilieze T&C.
Ce alte drepturi au utilizatorii?
In plus fata de informarea adecvata prin T&C, utilizatorii mai beneficiaza de diverse drepturi in relatia cu platforma de intermediere online:
-
Sa fie vizibili pe platforma online
Identitatea utilizatorilor trebuie sa fie vizibila in mod clar pe platforma online, prin afisarea denumirii si a logo-ului intr-o sectiune vizibila.
- Sa primeasca o justificare pentru restrictionare, suspendare sau sistare a furnizarii serviciilor de intermediere online
In cazul in care platforma decide sa restrictioneze, sa suspende sau sa sisteze vanzarea bunurilor si serviciilor, trebuie sa ofere utilizatorilor, inainte sau la momentul la care intra in vigoare restrictionarea sau suspendarea, o justificare a deciziei respective pe un suport durabil.
Daca se decide sistarea in totalitate, utilizatorii au dreptul sa primeasca cu cel putin 30 de zile inainte ca sistarea sa intre in vigoare o justificare pe un suport durabil.
! Atentie: O informare/justificare afisata pur si simplu pe platforma nu respecta cerintele legale.
. Sa fie informati privind ierarhia (ranking-ul)
In cuprinsul T&C este necesar sa se regaseasca principalii parametri pe baza carora se stabileste ierarhia si argumentele in favoarea importantei relative a respectivilor parametri principali in raport cu alti parametri.
Ce se intampla daca platforma online este stabilita in afara Uniunii Europene?
Avand in vedere dimensiunea globala a serviciilor de intermediere online si a motoarelor de cautare online, noile masuri se aplica si furnizorilor respectivelor servicii care sunt stabiliti in afara Uniunii, cu conditia indeplinirii cumulative a doua conditii:
-
utilizatorii sa fie stabiliti in Uniune;
-
utilizatorii sa isi ofere bunurile sau serviciile consumatorilor situati in Uniune cel putin pentru o parte a tranzactiei.
Regulile mentionate mai sus se aplica direct incepand cu 12 iulie 2020 si in Romania. In plus, legiuitorul roman va adopta masuri de aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1150, sens in care pe website-ul Consiliului Concurentei a fost publicat spre consultare publica un Proiect de Ordonanta de urgenta a Guvernului privind masurile de punere in aplicare a Regulamentului (UE) 2019/1150 al Parlamentului European si al Consiliului din 20 iunie 2019 privind promovarea echitatii si a transparentei pentru intreprinderile utilizatoare de servicii de intermediere online, precum si pentru completarea Legii concurentei nr. 21/1996.
Prin Proiectul de Ordonanta se stabileste autoritatea de supraveghere a aplicarii acestor masuri, si anume Consiliul Concurentei, care va putea efectua si din oficiu investigatii pentru constatarea si sanctionarea nerespectarii obligatiilor.
! Atentie: Platformele online pot fi sanctionate chiar si in cazul in care din neglijenta nu respecta regulile prevazute in Regulamentul (UE) 2019/1150, cu pana la 1% din cifra de afaceri anuala.
Autor: Andreea Rainer
Ma numesc Andreea Rainer si sunt avocat titular al Andreea Rainer – Cabinet de Avocat de tip boutique digital, care se concentreaza pe consultanta juridica online. In epoca creativitatii, a digitalizarii si a antreprenoriatului am observat nevoia crescanda a actorilor de pe diverse piete, a dezvoltatorilor de solutii inovative, a autorilor de creatii intelectuale sau a celor in cautarea unui loc de munca de a avea protectia juridica asigurata. Totodata, se intampla ca acestia sa nu aiba aranjamentele juridice vitale implementate. In calitate de avocat practicant individual, inteleg fundamentele noilor tipuri de business si aduc perspective la fel de noi. Andreea Rainer - Cabinet de Avocat ofera consultanta, asistenta juridica si reprezentare in urmatoarele domenii principale: Drept Comercial & Societar, Dreptul Muncii & Imigratie, Drept Digital & Protectia Datelor & Comert Electronic, Dreptul Proprietatii Intelectuale, Dreptul Concurentei.