7 Podcasturi Românești și Internaționale cu și Despre Avocați, Avocatură și Drept
Cât de mult au luat amploare podcasturile în viața noastră? Studii recente ne spun că în Aprilie 2021 existau peste 48 de milioane de episode de podcast la nivel internațional, iar în US, în 2019, 60% dintre ascultători au folosit platformele de social media pentru a descoperi noi podcasturi.
În ceea ce privește preferințele ascultătorilor, în UK majoritatea ascultă un podcast în timpul condusului și motivul principal pentru care aleg un podcast este descrierea atractivă și interesantă.
În 2020, în cadrul primului eveniment românesc dedicat industriei de podcast, a fost publicat studiul „Podcast în România” realizat de Biroul Român de Audit Transmedia (BRAT) la inițiativa Banca Transilvania și cu sprijinul Thinkdigital.
În ceea ce privește temele preferate, din studiu reiese că oamenii ascultă un podcast pentru divertisment (52,7%) și ca să se informeze (38,2%), urmate de dorința de dezvoltare personală și profesională (31,2%), tehnologie (36,1%), călătorii (27,5%) sau cu teme despre familie și viața de cuplu (20,9%).
Deoarece podcasturile juridice sunt destul de specializate, este firesc ca numărul acestora să fie redus în comparație cu alte categorii. Așa că ne-am propus să încropim o listă cu câteva sugestii atât românești, cât și internaționale.
4 podcasturi românești de legal
Legal Tale
Legal Tale este un podcast cu oameni fascinanți din noua generație de juriști despre schimbare, viață și legi. Este găzduit de Ana-Maria Drăgănuță-Briard, avocat și fondator Avoteca, și prezintă povești de viață ale tinerilor profesioniști în drept.
Subiectele abordate sunt diverse, de la încercările cotidiene de păstrare a echilibrului între viața de familie și cea profesională, până la latura umană a specialiștilor în drept și sfaturi despre cum poți să conduci un start-up în mod profesionist și eficient sau care sunt acele schimbări legislative ce ne afectează pe toți.
Ascultă LegalTale Podcast.
Noletter
Un podcast înființat acum aproape un an și care a reușit să obțină o deosebit de bună audiență. La fiecare episod putem descoperi printre invitații aleși din domeniul juridic, povestea lor, obstacolele pe care le-au înfruntat, doza zilnică de motivație pentru a face față provocărilor de zi cu zi și crezania de a nu renunța niciodată la visul tău.
Aceasta este rețeta pe care o putem servi accesând podcastul Noletter, care este și o platformă dedicată profesioniștilor din domeniul juridic, un loc unde se vrea o mai bună colaborare între clienți și colegi.
Bonus, aici este prezentată o fărâmă din istoria și piatra de temelie a platformei Avoteca.
Ascultă Noletter Podcast.
Avocatoo
Cu siguranță foștii și actualii studenți de la Drept și-au găsit inspirația măcar o dată cu ajutorul acestui podcast, fie pentru o prezentare, fie pentru o dezbatere sau chiar înaintea unui examen. Aici putem asculta diverse confesiuni, sfaturi și soluții utile ale unor practicieni în drept cu experiență, prezentând întotdeauna subiecte originale, cum ar fi „Firmă mare vs firmă mică de avocatură. Ce alegi ca avocat?” sau „Unde poate avea un SRL sediul social?”.
Ascultă Avocatoo Podcast.
Cum merge țara
Podcast preponderent cu nuanță juridică, realizat de o proaspătă absolventă a Facultății de Drept, acesta abordează, printre altele, teme inspirate din problemele cotidiene de care ne intersectăm, vrând nevrând, zi de zi. „Câteva lucruri de știut despre starea de urgență”, „Cum să-ți schimbi numele”, sau „Cu ce se mănâncă avocatura” sunt doar o parte din episoadele pe care le putem asculta în cadrul acestui podcast.
Ascultă Cum merge țara.
3 podcasturi juridice internaționale
LegalEagle
LegalEagle își propune să ne arate mecanismele de funcționare ale sistemului anglo-saxon și să răspundă la cele mai arzătoare și controversate întrebări despre profesiile juridice, mult prea idealizate și hiperbolizate în filmele ori serialele pe care le vedem la televizor/ pe Netflix. În plus, își propune în același timp să îndrume studenții și viitori studenți de la Drept să se orienteze mai bine către această profesie, gazda emisiunii având un subcanal dedicat.
Așadar, dacă există măcar un mic interes pentru sistemul de drept anglo-saxon sau o afinitate pentru serialul Suits, acest podcast este o sugestie bună de a petrece timpul liber în mod constructiv.
Ascultă LegalEagle.
LawVenture
O platformă dedicată avocaților sau viitorilor avocați, cu un conținut de calitate care variază de la cum să îți formulezi pledoaria de avocat, la subiecte și concepte inovative, precum legal marketing sau cum să-ți deschizi propria firmă de avocatură.
Ascultă LawVenture.
Hey Legal
Hey Legal este o nouă platformă online construită pentru a servi comunității juridice scoțiene. Prin evenimente inovatoare, resurse și conținut, aduce o abordare modernă a învățării și dezvoltării carierei pentru avocații scoțieni. Colaboratorii acestei platforme sunt experți legali, cadre universitare, specialiști în marketing și mulți alții pentru a construi un conținut valoros care să informeze și, uneori, să distreze comunitatea lor.
Subiectele abordate sunt diverse, de la dezvoltarea afacerilor, la managementul practicii, tehnologie sau wellness, cu invitați săptămânali care împărtășesc din experiența lor.
Ascultă Hey Legal.
Timpul este cea mai prețioasă resursă a noastră și avem nevoie să o valorificăm în așa fel încât să lucreze în favoarea noastră și a obiectivelor noastre.
Ascultând un podcast, nu numai că putem contribui la susținerea și încurajarea tinerilor creatori de conținut, dar ne putem petrece o parte din viața noastră învățând ceva practic, ascultând o poveste, valorificând informații noi ori făcând o actualizare la cele mai vechi. Poate există curiozități din domeniul legal sauchiar o nevoie de un sfat juridic.
Atunci când ai nevoie de un sfat juridic sau o consultanță de specialitate, platforma noastră îți stă la dispoziție, alături de avocați profesioniști cu diferite arii de expertiză, care se află la doar un click distanță de tine.
---
Authors:
Maria-Irina Vișoiu: I am an energetic and passionate law graduate looking to improve my skills and constantly exceed limits. Desire to help people, resilience to stress, organizational and good writing skills are key traits that define me.
Monica Sibișteanu: Marketer & Community Manager. I love strategising, drinking coffee and talking to people.