image update

6 criterii pe care vrei să le ai în vedere când îți alegi avocatul potrivit cauzei tale

Să găsești un avocat potrivit cauzei tale nu a fost niciodată ușor. Noi am sintetizat 6 aspecte care te vor ajuta la identificarea acestuia oricând ai nevoie.

 1. Avocat “legal”.

  Poate cel mai important aspect este ca avocatul ales sa fie membru al Uniunii Naționale a Barourilor din România (UNBR) și să își exercite activitatea în baza Legii 51/1995 actualizate. Dacă dai peste o persoană care doar pretinde a fi avocat, și te atrage printr-un onorariu foarte mic, e posibil ca în final să plătești mult mai mult decat ți-ai fi închipuit. Deoarece este foarte probabil ca toate actele încheiate pentru tine în calitatea sa de "avocat" să nu aibă nici o valoare juridică și să trebuiască să reiei de la zero întregul proces. Ah, și să plătești niște bani în plus unui avocat "legal".

 1. Comunicarea.

  Mai presus decât orice alt aspect următor este comunicarea. Atunci când nu înțelege ceva, un avocat bun trebuie mereu să te întrebe, nu să presupună. Să fie disponibil atunci când îți spune că este. Să îți comunice ce a mai întreprins, ce răspunsuri au mai venit de la autorități, ce decizie a mai luat instanța, pe scurt, să te țină la curent cu evoluția cazului tău.

  Un alt aspect important ar fi să răspundă solicitărilor într-un termen rezonabil, de obicei undeva la 24h-48h. Aici, însă, trebuie să ai grija să nu cazi în capcană, precum multe persoane. Acestea consideră că dacă nu li se răspunde imediat, atunci avocatul nu e bun. Trebuie să iei în considerare că acel avocat mai are și alte cazuri pe care trebuie să le soluționeze cu aceeași grijă și profesionalism. Nu cred că ai vrea ca atunci când se ocupă de cazul tău să mai vorbească cu altcineva la telefon și eventual să scrie în același timp și un email, nu?

 1. Specializarea.

  În general, mulți avocați soluționează cauze pe mai multe domenii de activitate. Însă nimeni nu poate fi foarte bun chiar la toate, nu? Nu se pune problema aici de profesionalism. Însă, orice avocat are o mână de domenii care chiar îl pasionează și va soluționa acea cauză cu plăcere. Încearcă să îl găsești pe cel pasionat de domeniul care te interesează pe tine.

 1. Referințe și recomandări.

  Încearcă să vezi ce au de spus foștii clienți despre acel avocat. Nu pleca, însă, urechea la prima opinie. Sunt multe persoane rău-voitoare în jurul nostru. Găsește cât mai multe referințe și formează-ți o opinie personală în funcție de toate ideile și părerile auzite.

 1. Adevărul.

  Încurajam alegerea acelui avocat care insistă în aflarea adevărului de la tine, vine cu întrebări, revine pe anumite chestiuni și încearcă să afle faptele exacte ale problemei. Știu că poate fi incomod, dar gândește-te cât de incomod va fi când adevărul va ieși la iveală în fața instanței, celeilalte părți contractuale, partenerului de afaceri ori clienților tăi și nimeni nu va fi pregătit?

 1. Onorariul.

  Nu încurajăm alegerea avocatului doar pe baza onorariului. Un onorariu foarte mic poate fi la fel de dăunător precum un onorariu foarte mare. Onorariul trebuie să fie rezonabil și corespunzător îndeplinirii tuturor celorlalte criterii. Alege varianta prin care simți că avocatul este răsplatit cu adevărat pentru serviciul prestat pentru tine si nu că îți face un serviciu gratuit. Gândește-te, tu ai lucra gratuit pentru cineva? Ai accepta sa nu primești salariul pe o lună doar ca să îți ajuți angajatorul să supraviețuiască?

  Știu că nu prea ne pasă de obicei de ce se întâmplă după ce am achitat un serviciu. Dar, ca un altfel “stiați că...”, trebuie să știi că avocatul plătește undeva la 30% taxe din ceea ce primește de la tine. Zicem noi, un echilibru în toate este mereu binevenit. Nici prea prea, nici foarte foarte.

Tu ce zici, mai sunt și alte criterii?


Ana-Maria Drăgănuță Briard

Lawyer & Founder of Avoteca | Podcaster at Legal Tale Podcast

Acest articol a fost prima dată publicat pe pagina de Facebook Avoteca la data de 13 martie 2019.

Distribuie mai departe :
Avoteca. Suntem o echipă entuziasmată care lucrează înspre îmbunătățirea serviciilor juridice, prin susținerea avocaților independenți. Urmărim să schimbăm modul în care oamenii accesează, comunică și caută profesioniști din domeniul juridic, redefinind în mod eficient relațiile avocat-client. Prin platforma Avoteca, avocații își pot mări portofoliul de clienți, iar cei în căutare de servicii juridice au acces nelimitat la profesioniști specializați pe problema lor. Ai nevoie de un avocat? Ești avocat și vrei să îți crești clientela? Hai pe platforma Avoteca ca să afli mai multe: https://avoteca.com